London

Szállás Londonban

Közlekedés Londonban

Reptéren · Heathrow · Gatwick · Stansted · London City · Luton · Metró · Buszok · Kocsi

Reptéren

Érkezéskor reptéren van két bejárat: az egyiknél van egy EU/EEA Nationals felirat (ez önnek szól), és egy másik, amely a többi utasnak. Majd kérni fogják az útlevelét vagy szemé-lyi igazolványát.

Vám ellenőrzésnél feltűnik egy piros és egy zöld színnel megjelölt út. A zöld vonal azoknak szól, akiknek nincs semmi elvámolni valója (nagy mennyiségű cigaretta és/vagy alkohol, nincs nála semmi tilos vagy veszélyes anyag). Más esetben piros úton kell haladni és ellenőrök nyújtanak szolgáltatásait. Észrevettem, hogy néha zöld vonalon is kiragadnak valakit ellenőrzésre (pl. engem).

Heathrow

Legnagyobb reptér, nyugaton fekszik 24 km-re Londontól, évente 63 millió utas fordul meg itt. Leggyorsabb út Heathrow Express-szel 15 perc). Egy return jegy Paddingtonba 28 fontba kerül. Londoni metró olcsóbb megoldás, 4 fontért eljuthat egy óra alatt a városba.

Gatwick

Egy másik reptér, a Gatwick, 48 km-re van Londontól és délre fekszik a várostól. Vonattal 30 perc alatt eljuthat Victoria állomásig, ami együtt returnel 21 fontba kerül. Victorairól ha Connex South Central-t választja, kb. 4 fonttal kevesebbet fizethet.

Gatwick-re járnak buszok is - Airbus no.5 tíz fontért elviszi és az út másfél óráig tart.

Stansted

Harmadik, a legnépszerűbb reptér, amely északon fekszik, 56 km-re a várostól és eljuthat onnan busszal vagy vonattal. Az első Stansted Express vonat a Liverpool Street-en reggel 5 órakor vagy Standsted-en 6 órakor érhető el. Az utolsó 11-kor Londonból és 12 előtt a reptérről indul este.

Egy return jegy 25.5 fontba kerül. Stansted Airbus No. 6-os busz másfél óra alatt elviszi Londonba. A return jegyért 16 fontot kell fizetni. Taxi kb. 80 fontba kerül.

London City

Elég közel fekszik Londonhoz (9.5 km-re) és üzletembereknek forgalmazzák. Mostanáig nem használják teljes méretben. Húsz kontinentális és nyolc Brit szigeteki reptérre közlekednek repülőgépek a London City reptérről.

Egy return úgynevezett Shuttlebus-al Liverpool St.-ig elviszi az utasakat 12 fontért. Az út kb. 25 percig tart. Taxiért a városközpontba 20 fontot kérnek.

Luton

Az utolsó és legkisebb reptér Luton város közelében található Londontól északra. (Stansted-től még nyugatra), amely olcsó repülőtársaságokat szolgál.

Egy return vonat jegy 20 fontba kerül és Luton Airport parkolótól elviszi oda (hova?) egy ingyenes busz. Return busz jegy, amely közvetlenül Victoria St.-re közlekedik a Green Line No. 757 és 26 fontba kerül.

Tube


Londoni metró térkép

Londoni metrót helyiek nem hívják máshogy mint The Tube. Ez egy földalatti vasút, amely már 1863-ban kezdte szállítani az utasokat. Londoni metró megbízhatatlan, gyakran késik és főleg a délutáni órákban túlzsúfolt. Mindezek mellett még túl drága is. Legolcsóbb, csak a városközpontban érvényes jegy, amely 1.5 fontba kerül. Azonban a leggyorsabb közlekedési mód Londonban: a földalatti.

Londoni metró jegyek

Londoni földalatti 6 zónára van osztva. Ezek az árak 2007 január 2-a óta érvényesek.

zónák egyes út egyes út - oyster (*) napi jegy - travelcard (**)
1. zóna £ 4 £ 1.5 (1.5) £ 6.6 (5.1)
1-2 zóna £ 4 £ 2 (1.5) £ 6.6 (5.1)
1-3 zóna £ 4 £ 2.5 (2) £ 7.8 (5.7)
1-4 zóna £ 4 £ 2.5 (2) £ 9 (5.7)
1-5 zóna £ 4 £ 3.5 (2) £ 11.2 (6.7)
1-6 zóna £ 4 £ 3.5 (2) £ 13.2 (6.7)

* Off-peek (kerüli a csúcsforgalmat) vonaljegy Oyster kártya használatával. Egy menet hétköznapon reggel 7 óra előtt, vagy este 7 óra után. Vagy bármikor szombaton, vasárnap és nemzeti ünnepeken.
** Off-peek napi jegy reggel használva 9:30 óra után hétköznapon vagy bármikor szombaton, vasárnap vagy nemzeti ünnepeken.

zónák travelcard - heti jegy travelcard - havi jegy
1-2 zóna £ 23.2 £ 89.1
1-3 zóna £ 27.4 £ 105.3
1-4 zóna £ 33.2 £ 127.5
1-5 zóna £ 39.8 £ 152.9
1-6 zóna £ 43 £ 165.2

Ha pl. Heathrow reptérre utazik a városközpontból, vagy London más végéről, az ugyanúgy 4 fontba kerül, ami 2007-ben újdonság. Szerencsés esetben 2 óráig tarthat egy út londoni földalattival! Gyerekeknek 70%-as kedvezmény jár.

Gyakori Tube használat esetén gondolkodjon bérletről vagy Oyster kártyáról. Ellenőrnek jegy hiányában fizethet helyben 10 fontot. Egy egész napi jegy 4.9 fontba kerül és mind a hat zónában érvényes.

Buszok


Busz

Busz elég lassú tömegközlekedési eszköz. Tipikus Londoni emeletes double decker-ek megállnak minden sarkon.

Londoni busz jegyek

Busz vonalak is zónákra vannak osztva, 4-re, de ez csak a heti bérleteknél érvényes. Utazás elött buszvezetőnél megveheti a jegyet, amely 2 fontba kerül. Egy megtakarítási blokk 6 jeggyel 6 font kiadást jelent, és nem lehet megvenni a buszvezetőnél. Jegyet le kell tépni és átadni a buszvezetőnek. Napi busz bérlet 2 fontba kerül, heti 14 és havi 53.8 fontba. Ezekkel korlátozás nélkül lehet utazni London egész területén.

Londoni Busz vonaljegy Ár (tábla)
vonaljegy (1 busz) fizetet készpénz £ 2
vonaljegy megtakarítási blokk 6 jeggyel £ 6
vonaljegy Oyster kártyával £ 1
napi jegy Oysterrel fizetve £ 3
napi bérlet £ 3.5
heti bérlet (inkább 7 napos) £ 14
havi bérlet (30 nap) £ 53.8

Londonban buszt stoppolunk

Buszmegállónál fel kell emelnie a kezét, úgy, mintha taxit próbálna megállítani. Buszok száma elég nagyok ahhoz, hogy elolvassa őket. Azonban már volt olyan, hogy este esőbe nem tudtam megállapítani hová megy a busz és kénytelen voltam megállítani (hogy meg tudjam nézni közelről).

Kocsi

Hátrányos helyzetben kerül, ha kocsival próbál utazni Londonba és az ottani utakon közlekedni, mert az utak túlzsúfoltak és kocsivezetők agresszívak. Ez a buszvezetőkre is érvényes, nem nehéz elhinni, hogy Londonban bárki kaphat engedélyt ahhoz, hogy vezessen buszt.

Néha nehéz megengedett helyen parkolni. Ilyenkor kaphat kerékbilincset. Kerékbilincs eltávolítás 100 fontba kerül, rosszabb esetben elvontatják a kocsit az útból és ezért még 150 fontot kell fizetni.

Thermal stores
Thermal stores sale and informations about thermal storaging in UK.
Thermal stores
Légtisztító
Levegő tisztító por szagtalanító hatással állat tartók számára, megkönnyítheti az allergiások és asztmások életét.
legtisztito.eu